Goufone blog

Goufone
blog

Per què la connexió d’Internet em va lenta?

Per què la connexió d’Internet em va lenta?

L’Internet per fibra òptica consisteix a passar uns polsos de llum per un cable que va des del proveïdor d’Internet, en aquest cas Goufone, fins a casa l’usuari. Per aquest motiu, la fibra o funciona o no funciona (perquè s’ha tallat el cable o ha marxat la llum), però en cap cas pot anar més a poc a poc. La velocitat que has contractat, siguin 300Mb o 1000Mb, t’arriba per cable fins al router.

Llavors, perquè de vegades trobes que la connexió és lenta? Els motius principals són:

  1. La manera com estan connectats els equips al router, si és per cable o per wifi.
  2. Mala cobertura wifi a dins de casa o hi ha interferències amb altres aparells.
  3. Tipus de xarxa wifi a la qual estàs connectat, la distància entre el dispositiu i el router
  4. El tipus d’activitat que estàs fent.
  5. Les limitacions pròpies de l’aparell.

A continuació expliquem cada cas amb detall.

1. La manera com estan connectats els equips al router, si és per cable o per wifi.

La connexió des del router cap als aparells de casa pot ser a través de cable o a través de wifi.

Per entendre com els aparells es comuniquen amb el router ens hem d’imaginar una conversa. El primer dispositiu que fa la petició es connecta amb el router accedint així a Internet, després el segon i així successivament. És com si els aparells agafessin torn per comunicar-se amb el router.

La connexió directa per cable és la que t’ofereix una millor connexió d’Internet, ja que, ho fa directament. La connexió per wifi, et permet moure per tota la casa, però com que funciona amb ones, és un mitjà més fluctuant i compartit amb la resta d’aparells de casa. És important recordar que una connexió wifi gairebé sempre serà més lenta que una per cable.

Per això, sempre que puguis, connecta els aparells directament per cable. És el que recomanem que facis, per exemple amb el Goufone TV o amb les consoles, així garantiràs una connexió òptima.

2. Mala cobertura wifi a dins de casa o hi ha interferències amb altres aparells.

A mesura que t’allunyes del router el senyal de wifi es debilita i per tant la connexió va més lenta. No és el mateix connectar-se des de la mateixa habitació que des d’una altra o des d’un altre pis. A més, els “entrebancs” que hi puguin haver entremig del router i el teu dispositiu també afecten la connexió. Les parets, així com algun mobiliari com els miralls fan de barrera a les ones i per tant en redueixen el senyal. També existeixen dispositius electrònics que generen interferències a la connexió wifi fent que el senyal no sigui òptim.

Si vols saber com optimitzar la cobertura wifi a dins de casa teva llegeix aquest article.

3. Tipus de xarxa wifi a la qual estàs connectat, la distància entre el dispositiu i el router.

Els nostres routers ofereixen dos tipus de connexió de wifi: la de 2.4 GHz i la de 5 GHz. Cada una té unes possibilitats diferents, per això, utilitzar-ne una o altra també afecta la velocitat.

La xarxa de 2,4 GHz, és la més utilitzada, ja que dona cobertura a més distància i això fa que hi puguin haver més interferències. Va a menys velocitat que la de 5 GHz, però té molta més cobertura. És ideal per a dispositius que es mouen com ara el telèfon mòbil.

La xarxa de 5 GHz, és la més nova i a on no tots els dispositius s’hi poden connectar. Dona velocitats més grans que la de 2,4 GHz però té poca cobertura, ja que, no travessa obstacles. Aconsellem utilitzar aquesta xarxa quan estiguis a la mateixa habitació que el router.

Com hem comentat a dalt un dels factors que fa que Internet per wifi et vagi lent és la distància entre el routers i els aparells amb què et connectis. Un cop t’hagis connectat al wifi, veuràs que si et separes del router o vas a una altra habitació el senyal és més dèbil a causa dels obstacles que t’hem explicat en el punt anterior. Connectar-se a una xarxa o altra pot ajudar a millorar el rendiment de la teva connexió a Internet.

S’ha de tenir en compte que el router intenta connectar-se amb tots els dispositius que detecta, per això quan un dispositiu està lluny, el router s’adapta al senyal més dèbil i fa que tots els dispositius vagin igual.

Per això, sempre que puguis connecta’t a prop del router per aconseguir que Internet et funcioni amb tota la seva velocitat.

4. El tipus d’activitat que estàs fent.

També fa reduir la velocitat de la connexió wifi, fer múltiples activitats que utilitzen molta amplada de banda al mateix temps, com ara veure sèries en streaming, jugar a videojocs online, fer videoconferències o descarregar fitxers molt grans fent servir connexió per wifi o utilitzant algun altre equip de xarxa intermedi que pugui fer coll d'ampolla.

Recomanem que sempre que necessitis fer alguna activitat que requereix molta amplada de banda, connectis l’aparell directament amb cable fins al router per garantir un bon servei.

5. Les limitacions pròpies de l’aparell.

Els dispositius que fas servir per connectar-te a la xarxa poden ser els causants d’alentir la connexió.

En el cas del wifi, hi ha dispositius que disposen de més prestacions que d’altres. Normalment els aparells més antics utilitzen tecnologies wifi antigues i això fa que rebin el senyal amb menys intensitat. Com més nou sigui l’aparell, més ràpida serà la connexió wifi.

Tot i això, és possible que un dispositiu modern no vagi a la velocitat òptima quan està intentant connectar-se amb el router al mateix temps que un aparell vell. La capacitat de cada equip també influeix en la reducció de velocitat global. El router adapta la velocitat a la baixa per poder connectar-se amb tots els aparells que detecta, per això si un dispositiu treballa a molt baixa velocitat afecta al rendiment de la resta.

També dependrà de l’estat del mateix aparell. És important que mantinguis el teu dispositiu sempre actualitzat per aconseguir una connexió millor. Igualment, el programari que tinguis instal·lat al teu aparell i el que utilitzis per navegar també pot afectar que la connexió et vagi més lenta.

Recomanem tancar totes les aplicacions i dispositius que no facis servir i tenir el teu dispositiu sempre actualitzat.

Esperem que aquesta explicació t’hagi ajudat a entendre perquè la connexió d’Internet et va lenta i et permeti trobar la solució per aconseguir que et vagi a la velocitat que necessites.

Articles Relacionats