Goufone blog

Goufone
blog

Com podem saber si la informació que rebem és falsa?

Com podem saber si la informació que rebem és falsa?

Ens trobem en un moment en què cada dia rebem una gran allau d’informació des de molts mitjans diferents. Ens la comparteixen per Whatsapp, apareixen notícies a les xarxes socials… i molt sovint no sabem si són certes o falses. Per poder descobrir si el que rebem és fals et deixem uns quants consells:

  • Saber distingir entre informació que ve d’un mitjà de comunicació i que segueix un codi ètic periodístic, de la que prové d’un blocaire o youtuber que no hi està sotmès, és necessari per començar a fer una tria.
  • Contrasta sempre la notícia amb altres fonts d’informació per verificar que és certa.
  • Dedica més temps a llegir la notícia, no et quedis només amb el titular, l’entradeta o la fotografia. Les notícies falses acostumen a anar acompanyades de fotografies o vídeos manipulats.
  • Si té un titular cridaner, està mal escrita i té faltes d’ortografia o no hi apareix l’autor, segurament, es tracta d’una notícia falsa. També, has de dubtar si el format és diferent de l’habitual, amb molts colors, de mida gran i si utilitzen moltes majúscules.
  • Consulta d’on prové la informació. Si no coneixes o no et resulta familiar el domini potser és millor que no hi facis clic. Per això, és important que segueixis les xarxes socials de mitjans de comunicació i d’autoritats oficials com el del Departament de Salut de Catalunya (@salutcat) o dels Mossos d’Esquadra (@mossos), per exemple.
  • La data també és una altra forma per saber si es tracta d’una notícia falsa o no. Les notícies verídiques online tenen la seva hora de publicació, en canvi, a les falses, no hi apareix. .
  • Intenta no reenviar aquest tipus d’informació falsa encara que et faci riure perquè de vegades pot perjudicar el prestigi d’alguna persona o institució.
Articles Relacionats