Goufone blog

Goufone
blog

Dades i consells perquè els menors facin un bon ús de les TIC

Dades i consells perquè els menors facin un bon ús de les TIC

Per buscar informació, per mirar un vídeo o pel·lícula, per escoltar música, per penjar una fotografia a les xarxes socials, per parlar amb els seus amics L’ús de les noves tecnologies de la informació i la comunicació, les TIC, és cada vegada més estès entre infants i joves i s’incrementa any rere any. Això significa que cada vegada passen més hores davant d’una pantalla, gairebé, s’hi passen 5 hores diàries, segons un estudi realitzat per l’AIMC Infants 2018. I aquesta exposició s’incrementa durant el cap de setmana.

Com afecten aquests nous hàbits als menors? Les TIC els permet socialitzar-se, participar i a tenir més autonomia i creativitat. Tot i això, els infants i joves també poden experimentar alguns riscos. Per exemple, l’ús de pantalles abans d’anar a dormir pot restar hores de descans i fa més difícil agafar el son, estar pendent dels missatges o les converses al mòbil pot causar distraccions i passar molt de temps connectat al mòbil i a Internet pot suposar un obstacle per relacionar-se personalment amb les amistats i la família.

Què hi pots fer en l'àmbit familiar? La Generalitat de Catalunya ofereix alguns consells per promoure un ús saludable i segur d’Internet i les tecnologies en la infància i l’adolescència. Recomana:

  • Intentar que l’ús de les tecnologies no eviti gaudir de les relacions familiars i del temps de lleure.
  • No abusar del recurs del televisor o dels dispositius electrònics per mantenir els infants entretinguts, acompanyar-los quan es connectin a Internet.
  • Acompanyar-los quan es connectin a Internet per tal de conèixer els seus interessos i compartir-los.
  • Procurar instal·lar l’ordinador o el televisor a un espai compartit, evitant posar-lo a l’habitació dels menors.
  • Fixar unes normes d’ús, és a dir, establir uns límits de temps de connexió a Internet, d’ús del televisor o d’altres dispositius electrònics, i determinar a quins llocs i a quins continguts d’Internet poden accedir els infants i joves, sempre d’acord amb la seva edat i característiques.
  • Ensenyar-los a preservar la seva seguretat. S’ha d’explicar als infants la importància de no compartir dades personals (nom, telèfon, adreça electrònica, domicili, imatges o vídeos), a no obrir missatges procedents de desconeguts, no respondre a missatges molestos o ofensius, i a no citar-se en línia amb desconeguts.
Articles Relacionats